Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Κωνσταντίνα Γεωργαντά : “Athens in a poem”

Κωνσταντίνα Γεωργαντά : “Athens in a poem”






Αφορμή για την γνωριμία μου με την Κωνσταντίνα Γεωργαντά, αποτέλεσε η(έκπληξη για μένα) της δημοσίευσης ενός, από τα εκδομένα σε συλλογές(τις οποίες τις αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό) ποιήματός μου(«Αστική γεωγραφία») στην ιστοσελίδα “Athens in a poem” (athensinapoem.com).



Χωρίς δεύτερη σκέψη, επικοινώνησα με την Κωνσταντίνα για να μας ξεναγήσει στο “Athens in a poem”, όπου, σύμφωνα με τα λεγόμενά της : «  Ψάχνουμε ποιήματα που όχι τόσο να αναφέρουν απλά τη λέξη «Αθήνα» αλλά να σκιαγραφούν την αστική εμπειρία σε διάφορα σημεία της πόλης, σε δρόμους, πλατείες, γειτονιές, σπίτια και να πλάθουν έτσι μια εικόνα του τι βιώνει κάποιος βιώνοντας την πόλη καθημερινά.».

«Πέρα από αυτό», όπως συνεχίζει η ίδια : «υπάρχουν ενότητες για φωτογραφίες της πόλης, είτε αφιερώματα σε διάφορες γειτονιές και συνοικίες είτε μεμονωμένες, κάποια βίντεο για το πώς δομείται αλλά και πώς καταστρέφεται η μνήμη στην πόλη»…
Διαβάστε το «οδηγό χρήσης», που αποτελεί αυτή, αυτή η συνέντευξη και περιηγηθείτε, μ’ ένα άλλο μέσο, στην Αθήνα.





Ευχαριστώντας την Κωνσταντίνα Γεωργαντά, για την κουβέντα μας, σας εύχομαι έναν καλό και συμμετοχικό περίπατο.


- Κωνσταντίνα, αφορμή αυτής της κουβέντας μας είναι η ιστοσελίδα athensinapoem.com, της οποίας είσαι διαχειρίστρια. Αλλά πριν μιλήσουμε για την σελίδα καθαυτήν, όπου, ήδη, ο τίτλος της μας προϊδεάζει, θα ήθελα μια γνωριμία με σένα, δηλαδή, για τις σπουδές σου και τη σχέση σου με την ποίηση, όπου έτσι θα βοηθηθούμε να καταλάβουμε, καλύτερα, τι ήταν αυτό που σε οδήγησε α’ αυτό το εγχείρημα.


- Αγαπώ τον πειραματισμό με τις λέξεις και τη συμπύκνωση νοήματος που προσφέρει η ποίηση και έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή μου με αυτό το σύμπαν. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συνέχισα τις σπουδές μου στο τμήμα Αγγλικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία. Ασχολήθηκα με λογοτεχνία και λογοτεχνικά κινήματα του 20ου αιώνα, με έμφαση στο Βρετανικό και Ιρλανδικό Μοντερνισμό, και συνδύασα τον κόσμο αυτόν με την Ελληνική λογοτεχνία στη διδακτορική μου διατριβή όπου εξερεύνησα τον ποιητικό διάλογο ανάμεσα σε Βρετανία, Ιρλανδία και Ελλάδα την περίοδο 1922-1952. Το προϊόν της έρευνάς μου εκδόθηκε το 2012 ως Conversing Identities: Encounters Between British, Irish and Greek Poetry, 1922-1952. Τώρα δουλεύω πάνω στο δεύτερο βιβλίο το οποίο θα περιλαμβάνει τις μεταφράσεις τριών ποιημάτων και αντίστοιχα κριτικά κείμενα πάνω σε αυτά και θα εκδοθεί το 2017 με τον τίτλο Erēmē Gē-Perama-Kleftiko: Three Long Poems in Athens. Γράφω κείμενα για ποίηση και λογοτεχνία, κυρίως διαβάζω πολύ, εργάζομαι ως καθηγήτρια Αγγλικών και τον Ιούνιο του 2015 κυκλοφορεί η πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο Ρακοσυλλέκτης χρόνος από τον εκδοτικό οίκο Πανοπτικόν. 


- “Athens in a poem” (athensinapoem.com), λοιπόν. Πως κυοφορήθηκε, γεννήθηκε και πήρε σώμα αυτή η – πρωτότυπη (οφείλω να ομολογήσω) – ιδέα;


Στην Αγγλική, Σκωτσέζικη και Ιρλανδική ποίηση υπάρχει διαδεδομένος ο όρος “urban poetics” και πάντα με ενδιέφερε ως θέμα αλλά επίσης είχα πάντα την αίσθηση ότι δεν έχουμε ανεπτυγμένη μέσα στο φαντασιακό μας την εικόνα της Αθήνας και αυτό κάνει δυσκολότερη την εμπειρία της πόλης. Η φίλη μου και αρχιτέκτων Κανελία Κουτσανδρέα ερευνούσε την εμπειρία της μνήμης μέσα στο αστικό τοπίο και μέσα από κουβέντες γεννήθηκε σιγά - σιγά η ιδέα του να δημιουργήσουμε ένα σημείο συνάντησης των ενδιαφερόντων μας πάνω στο οποίο ίσως να οικοδομηθεί με τον καιρό κάτι καινούριο.


- Γιατί στα αγγλικά ο τίτλος της ιστοσελίδας; Για λόγους καθαρά τυπικούς-τεχνικούς-ιντερνετικούς; Ή, με μια προοπτική, να έχει πρόσβαση, σ’ αυτό το πρίσμα θέασης της Αθήνας, ένα παγκόσμιο κοινό;



- Εξαρχής μας ενδιέφερε να μπορούμε να αγγίξουμε ένα κοινό μεγαλύτερο από τα τοπικά μας σύνορα έτσι ώστε η ιδέα αυτή να έχει τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί. Όποτε είναι δυνατόν, αναρτούμε και ποιήματα στην Αγγλική τους μετάφραση και μακροπρόθεσμα ίσως υπάρξει και ένας ευρύτερος διάλογος πρώτα με την αστική εμπειρία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και ύστερα με αστικά κέντρα ανά τον κόσμο.


- Κείμενά σου δημοσιεύονται στις ενότητες «urban poetics» και «poetic reality». Θα ήθελα να μου πεις λίγα περισσότερα λόγια, από τον τίτλο του, για το στίγμα αυτών των ενοτήτων.


- Η ενότητα «urban poetics» είναι η ψυχή του Athens in a Poem. Ψάχνουμε ποιήματα που όχι τόσο να αναφέρουν απλά τη λέξη «Αθήνα» αλλά να σκιαγραφούν την αστική εμπειρία σε διάφορα σημεία της πόλης, σε δρόμους, πλατείες, γειτονιές, σπίτια και να πλάθουν έτσι μια εικόνα του τι βιώνει κάποιος βιώνοντας την πόλη καθημερινά. Η ενότητα «poetic reality» συνδέει το ποιητικό κείμενο με  προβληματισμούς του σήμερα με σκοπό η ποίηση να φανερωθεί στον αναγνώστη όπως αληθινά είναι, μια απεικόνιση, δηλαδή, απλή μα βαθιά φιλοσοφική της πραγματικότητάς μας.






- Συνοδοιπόρος στο “Athens in a poem”, είναι η, αρχιτέκτων, Κανελία Κουτσανδρέα. Θα ήθελα, αφού μιλάω μαζί σου, να μου πεις, αντ’ αυτής, για τον ρόλο της γενικότερα κι, ειδικότερα, για την αρθρογραφία της στη στήλη «urban frames».


- Η Κανελία στήριξε την ιδέα και το στήσιμο του Athens in a Poem από την πρώτη μέρα και μαζί δώσαμε μορφή σε αυτό που βλέπετε στην ιστοσελίδα σήμερα. Ασχολείται ενεργά με την έρευνα στην αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό, έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Architectural and Urban Design από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στη συνέχεια το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχεδιασμός, Χώρος, Πολιτισμός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πέρα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό με το οποίο προμηθεύει τη σελίδα, γράφει στην ενότητα «urban frames» κομμάτια που εστιάζουν στις έννοιες του χρόνου, της συλλογικής μνήμης, της φθοράς και της βιωματικής εμπειρίας στα πλαίσια του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος.  


- Ποιες άλλες τέχνες – και με ποιον τρόπο - συνδράμουν στην όλη εικόνα του “Athens in a poem”;


- Πρωτ’ απ’ όλα, κάθε ποίημα που αναρτάται στη σελίδα συνοδεύεται από κάποια εικόνα της πόλης. Πέρα από αυτό, υπάρχουν ενότητες για φωτογραφίες της πόλης, είτε αφιερώματα σε διάφορες γειτονιές και συνοικίες είτε μεμονωμένες, κάποια βίντεο για το πώς δομείται αλλά και πώς καταστρέφεται η μνήμη στην πόλη, αλλά και μία ενότητα για γραμμές ποίησης σε τοίχους της Αθήνας.






- Το “Athens in a poem” είναι κάτι το ανοιχτό, σε εθελοντές που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να συνδράμουν, είτε με υλικό, είτε με την εικαστική υποστήριξή του, ή η ευθύνη, γι’ όλα αυτά, ανήκει, αποκλειστικά, στους δημιουργούς του;


- Η ευθύνη για την επιλογή και διαχείριση του υλικού ανήκει σε εμάς, κυρίως για λόγους πρακτικούς, αλλά από την πρώτη στιγμή θέλαμε η σελίδα να γίνει μια πλατφόρμα για τη συλλογή και τη διάδοση της ποίησης της αστικής εμπειρίας όπου ο καθένας θα μπορούσε να συμβάλει. Εκεί έξω υπάρχουν άπειροι αναγνώστες και θα θέλαμε τα φώτα τους. Έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί μας φίλοι της σελίδας και μας έχουν προτείνει υλικό και στόχος μας είναι να γίνει αυτή μια συνήθης πρακτική και να επεκταθεί.  


- Η Αθήνα, οι συνοικίες, το τοπίο της, έχουν αποτυπωθεί(πέρα από την ποίηση) πιο λαϊκά – κι ίσως και πιο απτά και φωτογραφικά - και μέσα από τους στίχους εκατοντάδων τραγουδιών. Θα σε ενδιεφέρε η ενότητα «Athens in a song», κι αν όχι, γιατί;


- Πιστεύω πως δεν χρειάζεται ξεχωριστή ενότητα για κάτι τέτοιο γιατί οι στίχοι τραγουδιών όπου έχει αποτυπωθεί η ζωή στην πόλη της Αθήνας εμπεριέχονται στην ποίηση της αστικής εμπειρίας, εφόσον βέβαια μιλάνε για αυτήν και δεν χρησιμοποιούν το όνομα της πόλης διακοσμητικά. Ήδη χρησιμοποιούμε τέτοια τραγούδια στη σελίδα μας στο facebook και αυτό μας αφήνει το περιθώριο να είμαστε πιο ανοιχτοί και δημιουργικοί. 


- Το ερευνητικό ενδιαφέρον σας στρέφεται γύρω από την ανθρωποκεντρική διάσταση του αστικού τοπίου της Αθήνας και εστιάζει στις έννοιες του χρόνου, της συλλογικής μνήμης, της φθοράς και της βιωματικής εμπειρίας στα πλαίσια του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος. Είσαι ικανοποιημένη, ως προς όλα τα παραπάνω, με την μέχρι τώρα συγκέντρωση υλικού;


- Το υλικό μας συνεχώς εξελίσσεται αλλά πιστεύω πως έχουμε κρατήσει τις παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές. Κείμενα στην ενότητα «urban frames» έχουν μιλήσει για την κατασκευή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Αθήνας στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ, τον αποκλεισμό του Περάματος από τον αστικό ιστό, την απουσία μνήμης όσον αφορά το κτήριο – και ειδικότερα την ταράτσα – της Ασφάλειας στην οδό Μπουμπουλίνας 18 την περίοδο της Δικτατορίας, τον αστικό εξευγενισμό της Τρούμπας, τη βιωματική εμπειρία της μνήμης στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Το φωτογραφικό υλικό στρέφεται και αυτό προς μια ανθρωποκεντρική διάσταση, φτάνει να σκεφτεί κανείς πως το πιο πρόσφατο αφιέρωμα ήταν στο Μπλοκ 15 στο Χαϊδάρι ενώ έχουμε συμπεριλάβει ποιήματα που μιλούν για ανεργία, αποξένωση, ερείπια, συνωστισμό, διαδηλώσεις, μετανάστευση. 






- Η Αθήνα(όπως έχει εξελιχτεί μεταπολιτευτικά τουλάχιστον)για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της – αν εξαιρέσεις την Ακρόπολη και κάποιες γραφικές περιοχές της(π.χ. Πλάκα) - είναι μια «άσχημη τσιμεντούπολη» και μια «απρόσωπη & βρόμικη» πρωτεύουσα». Ασπάζεσαι αυτήν την εικόνα, ή την θεωρείς πολύ επιφανειακή κι ισοπεδωτική;


- Την πόλη την φτιάχνουμε εμείς. Οι δρόμοι της είναι η επέκταση του προσωπικού μας χώρου και έτσι θα έπρεπε να τους φερόμαστε για να μπορούμε να διεκδικούμε την ανάπτυξή τους. Φαντάσου την πόλη όπως θα ήθελες να είναι, σεβάσου το διπλανό σου και τα ερείπια, μην καταστρέφεις παρα μόνο αν είναι να δημιουργήσεις κάτι αξιόλογο στη θέση του παλιού. Αυτή είναι η εικόνα της πόλης που θα ήθελα να δω και μέσα στην οποία θα ήθελα να ζω.






- Για το τέλος της κουβέντας μας Κωνσταντίνα. Πιστεύεις ότι, μέσα από την καταγραφή της ανθρωποκεντρικής διάστασης της Αθήνας, το “Athens in a poem”  καταφέρνει να αναδεικνύει την ελληνική πρωτεύουσα στο φαντασιακό των κατοίκων της; Και πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει και να βοηθήσει(όπως είναι κι ο στόχος του εγχειρήματός σας), ώστε να μπορέσουμε τελικά να ζήσουμε, όλοι, καλύτερα μέσα σε αυτήν;


- Κάποιες αράδες πάνω στο χαρτί μπορεί να παραμείνουν αυτό μονάχα αν δεν τους δώσεις ζωή μέσα από κάποια συνέχεια. Εμείς δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και πιστεύουμε πως ολοένα ο κόσμος που ζει στην Αθήνα αναπτύσσει αστική συνείδηση. 







Επισκεφτείτε :


http://athensinapoem.com/


https://www.facebook.com/pages/Athensinapoem/1410974222522835#_=_






Τάσος Καραντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου