Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ιστορικά δημόσια ελληνικά χαστούκια

Ιστορικά δημόσια ελληνικά χαστούκια







Χαστούκι : «χτύπημα με την παλάμη στο μάγουλο κάποιου»(άγνωστης ετυμολογίας) – Βλ. Γ.Δ. Μπαμπινιώτη, Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα 1998


Το χαστούκι του Κασιδιάρη προς την Κανέλλη, καθώς κι η αθώωσή του, κατέκλυσαν τα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες.






Νομίζω, πως εξηγήθηκε, νομικά, το γιατί αθωώθηκε ο Κασιδιάρης, έγιναν δηλώσεις, κατατέθηκαν θέσεις και απόψεις, όλα αυτά θα τα βρείτε μ’ ένα γκουγκλάρισμα στην τρέχουσα διαδικτυακή επικαιρότητα.






Δυο, όμως, θαρρετά άρθρα γνώμης(που θέτουν κοινωνικά το θέμα), της φίλης Δάφνης Χρονοπούλου(«Χαστούκια κυρίες μου, δημόσια και με το νόμο πια» & «Ζούμε στη χώρα της σφαλιάρας κορίτσια!» - Βλ. http://daphnechronopoulou.blogspot.gr/2015/03/blog-post_8.html & http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.koinwnia&id=7307), μου ανέσυραν στη μνήμη(και το έψαξα) άλλα δυο ιστορικά ελληνικά δημόσια χαστούκια που έχουν καταγραφεί, κι έχουν κι αυτά «πολιτική χροιά».





Είναι δύο, κι είναι χαστούκια μεταξύ γυναικών.


Ας τα θυμηθούμε :


1963 / ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΡΙΞΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Το χαστούκι της Αμπατιέλου προς τη βασίλισσα Φρειδερίκη






«Έχουν περάσει ήδη 52 χρόνια από το χαστούκι που δρομολόγησε μια αλυσίδα εξελίξεων με κατάληξη την πτώση της κυβέρνησης της ΕΡΕ, ένα θρυλικό περιστατικό το οποίο έλαβε διαστάσεις αστικού μύθου και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από τις εμπλεκόμενες ισχυρές γυναίκες της εποχής.


Τον Απρίλιο του 1963 η βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη επισκέφτηκε το Λονδίνο συνοδευόμενη από τον διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο προκειμένου να παραβρεθεί στους γάμους της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Κεντ, εξαδέλφης της Ελισάβετ της Αγγλίας.


Την 20ή του μήνα, ημέρα Σάββατο, καθώς η βασίλισσα βγαίνει από το ξενοδοχείο Claridges έρχεται αντιμέτωπη με την Μπέτυ Αμπατιέλου(1917-2011) βλ. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%85_%CE%91%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85 ) η οποία συνοδεύεται από ομάδα Κυπρίων διαδηλωτών και ζητά επίμονα συνάντηση με τη Φρειδερίκη προκειμένου να της παραδώσει επιστολή στην οποία ζητάει την αποφυλάκιση του συζύγου της, Αντώνη Αμπατιέλο (μετέπειτα ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ) και άλλων πολιτικών κρατουμένων.





Η Φρειδερίκη αρνήθηκε να της μιλήσει και η Αμπατιέλου τη χαστούκισε! Στην προσπάθειά της να διαφύγει η βασίλισσα και η πριγκίπισσα Ειρήνη που ήταν μαζί της χτύπησαν την πρώτη πόρτα που βρήκαν μπροστά τους και μπήκαν σε ξένο σπίτι ζητώντας προστασία.






Στο πλευρό της Αμπατιέλου στο Λονδίνο σπεύδει ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Την Κυριακή 28/4 επισκέπτονται μαζί το Claridges και ο Λαμπράκης ζητάει ακρόαση από τη βασίλισσα Claridges. Δεν γίνονται δεκτοί και τότε ο  Λαμπράκης δίνει συνέντευξη στις βρετανικές εφημερίδες, επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα δεν κυβερνά η κυβέρνηση ή ο βασιλεύς αλλά η βασίλισσα». Στις 22 Μαΐου ο Γρηγόρης Λαμπράκης έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεση στη Θεσσαλονίκη και εξέπνευσε πέντε μέρες αργότερα.





Όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο Αντώνης Αμπατιέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ιω. Πασαλίδης ρώτησε αργότερα την Μπέτυ Αμπατιέλου αν πράγματι χαστούκισε τη Φρειδερίκη, κι όταν εκείνη επανέλαβε (όπως είχε κάνει στη βρετανική τηλεόραση) πως όχι, ο Πασαλίδης τη συμβούλεψε: «Μη λες ότι δεν τη χτύπησες. Ο λαός θέλει να λες ότι τη χτύπησες».


1997 - ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΗ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΝΗ


«Το πιο... ιστορικό ίσως χαστούκι της σύγχρονης τηλεοπτικής ιστορίας(πριν του Κασιδιάρη):
Απόγευμα Οκτωβρίου του 1997 η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου έχει όλες τις κάμερες στραμμένες πάνω της κατά την παρουσίαση του βιβλίου της «10 χρόνια και 54 ημέρες». Στην ουρά περιμένει υπομονετικά για ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο, μια παντελώς άγνωστη γυναίκα με κοτσίδα.

Μόλις, όμως, έρχεται η σειρά της για την αφιέρωση αιφνιδιάζει τους πάντες χαστουκίζοντας δύο φορές την Δήμητρα Λιάνη!




Η Αναστασία Αθήνη-Τσούνη είναι ευχαριστημένη που έκανε το καθήκον της ως φεμινίστρια (να διασύρει δημοσίως το «κακό πρότυπο» γυναίκας – συζύγου) και γίνεται διάσημη στο πανελλήνιο. Αργότερα εξαργυρώνει τη δημοσιότητά της βάζοντας υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές με το ΛΑΟΣ(Β΄ Αθηνών)…».








Βλ. http://www.e-magazino.gr/diafores-eidiseis/ta-xastoukia-pou-egrapsan-istoria.html


Απολογισμός : μισός αιώνας, τρία ιστορικά δημόσια ελληνικά χαστούκια, δύο από γυναίκα προς γυναίκα, ένα από άνδρα προς γυναίκα, ένα κομμουνιστικό, ένα ακροδεξιό κι ένα νεοναζιστικό.


Ελπίζω να μην δουν τα μάτια μας άλλα…

Τάσος Καραντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου