Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Toy Stories

Toy Stories

– μια φωτογραφική περιήγηση μέσα από τη ματιά του 10χρονου γιου μου –




Ανήκω στη γενιά(των 45άρηδων), που – ως μικρά παιδιά(στις αρχές με μέσα των ’70ς) - έπαιξαν με πραγματικά παιχνίδια κι όχι με εικονικά play games.

Μάλιστα, επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα σε νησί, ανήκω και στη γενιά που έφτιαχνε τα δικά της, αυτοσχέδια(συνήθως ξύλινα) παιχνίδια.

Είχαμε μια πιο βιωματική σχέση με το παιχνίδι, όπου αποτέλεσε ουσιαστικό σύντροφο της παιδικής μας ηλικίας, κι αποτελεί φετίχ της παιδικής μας νοσταλγίας…

Μ’ αυτά τα συναισθήματα, πήγα τα τρία παιδιά μου στην έκθεση «Toy Stories», με σπάνια και πολύτιμα παλιά παιχνίδια(από τη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. / Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων)  στον «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ».




Όντως, ήταν μια παιδευτική επίσκεψη, τα παιδιά μου μαγεύτηκαν, κι αυτό που είδα στα μάτια τους, μου έδωσε την ιδέα, αντί της δικής μου – μεγαλίστικης και ρετουσαρισμένης - γραπτής περιγραφής, να αφήσω τα παιδιά μου να σας ξεναγήσουν στην έκθεση, κυριολεκτικά, με τα μάτια τους!

Έδωσα, λοιπόν, στον 10χρονο γιο μου, τη φωτογραφική μηχανή και του είπα «φωτογράφησε ότι σου κάνει πιο πολύ εντύπωση».

Έτσι δημιουργήθηκε το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί.














































- «Toy Stories» στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών
Μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών απ' όλο τον κόσμο, με τίτλο «Τοy Stories» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 100σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), μία από από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών του κόσμου.
Η έκθεση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην ιστορία μέσα από παιχνίδια που άλλοτε συντρόφευαν μικρά παιδιά και άντεξαν στο χρόνο ή παιχνίδια που διατηρήθηκαν σε μετακινήσεις πληθυσμών, επιβίωσαν από πολέμους και καταστροφές και έγιναν συλλεκτικά. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται παιχνίδια από άσημους κατασκευαστές που αργότερα κατέκλυσαν τον κόσμο, ή παιχνίδια κατασκευασμένα στο χέρι από ευτελή υλικά που όμως διατηρούνται σε άρτια κατάσταση. Παράλληλα τίθενται μια σειρά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των παιχνιδιών: Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες, όταν μεγάλωναν, αφιέρωναν στις θεές τις κούκλες με τις οποίες έπαιζαν; Ποιος είναι ο teddybear; Τι σχέση είχε ο Τιτανικός με την κατασκευή παιχνιδιών; Πότε η Barbie ερωτεύτηκε τον Ken; Πότε τα στρατιωτάκια από μολυβένια έγιναν πλαστικά; Πόσο γρήγορα τρέχει ένα matchbox και από πότε το ποδόσφαιρο δεν παίζεται σε γήπεδο;





- Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. 


Το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών στον κόσμο, αρχεία, βιβλία, περιοδικά, πλούσιο συλλεκτικό υλικό και μοναδικά ιστορικά κειμήλια. O Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων φιλοδοξεί, μέσα από τις συλλογές του, να συντελέσει ως φορέας πολιτισμού στη διεύρυνση της μελέτης και της έρευνας και να αποτελέσει πόλο έλξης ακαδημαϊκών, συλλεκτών, φίλων των τεχνών και των γραμμάτων. Ένας από τους βασικούς στόχους του Ιδρύματος είναι η προσφορά στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς μέσα από τεκμήρια και διδάγματα της ιστορίας καθώς και η προαγωγή της δημιουργικής και ελεύθερης έκφρασης των παιδιών.





- Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Πέμπτη: 09:00-13:30, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-18:00
Εισιτήρια: ενήλικες: 5 ευρώ, παιδιά: 3 ευρώ
www.hellenic-cosmos.gr
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0000





ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
- Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000



Τάσος Καραντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου