Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Γιασεμή Εγγλέζου : Αγαπώ το ραδιοφωνικό «χίλιες λέξεις μια εικόνα»

Γιασεμή Εγγλέζου : Αγαπώ το ραδιοφωνικό «χίλιες λέξεις μια εικόνα»






Ολοκληρώνοντας τον κύκλο του το e-orfeas.gr, το μόνο κέρδος που μου άφησε(ως μη κερδοσκοπικό διαδικτυακό μουσικό περιοδικό), είναι η γνωριμία μου - που εξελίχτηκε, ανάλογα, σε στενή φιλία, σε σεβασμό, σε εκτίμηση και θαυμασμό και βέβαια σε αγάπη – με κάποιους καλλιτέχνες, συναδέλφους δημοσιογράφους, αλλά και αναγνώστες. Απ’ όλους αυτούς πήρα! Ελπίζω κι εύχομαι να τους έδωσα κι εγώ κάτι.


Η Γιασεμή Εγγλέζου, ανήκει στους συναδέλφους, που παρότι γνωριστήκαμε την τελευταία περίοδο του e-orfeas.gr, αμέσως, την εκτίμησα και τη θαύμασα δυνατά! Αυτά εγώ τα θεωρώ καρμικά, αφού πιστεύω στη «χημεία», πέρα από τις συναισθηματικές, και στις ανθρώπινες σχέσεις.


Δεν θα σας κουράσω με την περίληψη της κουβέντας μου με τη Γιασεμή Εγγλέζου, ως εισαγωγή της συνέντευξής της στο μπλογκ μου.


Θα πω, απλά, πως είμαι ευτυχής και χαρούμενος που την κάναμε και θεωρώ πως με τιμά μ’ αυτήν τη συνέντευξη.


Σας παραδίδω, λοιπόν, στη Γιασσεμή Εγγλέζου, αφού ο λόγος της πιστοποιεί αυτό που αναφέρει η ίδια(και τιτλοφορεί τη συνέντευξη) : «χίλιες λέξεις μια εικόνα».



- Γιασεμή μου, σε πρωτογνωρίσαμε ως παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου ειδήσεων σε γνωστό αθηναϊκό κανάλι. Πως και πότε ξεκίνησε, μέσα σου, αυτή η δημοσιογραφική περιπέτεια και πως οδηγήθηκες στην απόφαση να σου γίνει επάγγελμα;


- Υπάρχουν κάποια στοιχεία στον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου, τα οποία αβίαστα και αυτόματα, δημιουργούν το δρόμο που θα ακολουθήσει, είτε αυτός είναι ο επαγγελματικός, είτε ο προσωπικός. Έτσι και εγώ, με μια τάση να μαθαίνω ότι συμβαίνει γύρω μου, σε κοινωνικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό και οικονομικό επίπεδο, από μικρή ηλικία, και με μια ανάγκη, όλα αυτά που  μαθαίνω, να τα μεταφέρω στον συνάνθρωπο μου,  οδηγήθηκα σε σχολή δημοσιογραφίας το 2005. Ταυτόχρονα, στο χρονικό διάστημα που φοιτούσα, πέρασα με επιτυχία δοκιμαστικό για δελτίο ειδήσεων, κι έτσι όλα πήραν το δρόμο τους. Επιμέλεια και παρουσίαση δελτίου ειδήσεων, οικονομικό, πολίτικο και κοινωνικό ρεπορτάζ, στους δρόμους για δημοσκοπήσεις, για συνεντεύξεις, και επιστροφή στο κανάλι για μοντάζ, σπικάζ, και τούμπαλιν. Ωραία χρόνια  από δημιουργική πλευρά, αλλά κυρίως από οικονομική.






- Βρέθηκε, στο ξεκίνημά σου, δίπλα σου, κάποιος άνθρωπος, που να λειτούργησε, για σένα, σαν σχολείο και δάσκαλος;



- Η αλήθεια είναι, ότι οι καθηγητές μου στην σχολή Δημοσιογραφίας ήταν εκείνοι που λειτούργησαν κυριολεκτικά σαν δάσκαλοι. Σημαντικοί άνθρωποι πάνω απ’ όλα και μετά καθηγητές. Μας μάθαιναν τι σημαίνει πραγματική Δημοσιογραφία, πως γίνεται και γιατί, και πως πρέπει να σέβεσαι αυτό το επάγγελμα. 



- Ανάμεσα στο ρεπορτάζ, τη ραδιοφωνική και την τηλεοπτική παραγωγή, ποιες είναι οι ομοιότητες κι οι διαφορές;


- Το ρεπορτάζ, μπορεί να είναι και ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό. Με τη λέξη ρεπορτάζ, ουσιαστικά χαρακτηρίζουμε την κάλυψη ενός γεγονότος, που αμέσως μετά γίνεται  γραπτός ή  προφορικός λόγος για να μεταφερθεί στο κοινό μας. Ένα γεγονός που το αναλύουμε, το σχολιάζουμε, το μεταφέρουμε μέσω λέξεων στο κοινό. Έτσι προκύπτει το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Στο ραδιόφωνο το ρεπορτάζ για να ακουστεί σωστά και κατανοητά θέλει σωστό τρόπο ραδιοφωνικής απόδοσης και μετάδοσης, γιατί το ραδιόφωνο έχει να κάνει μόνο με λόγο, αυτή είναι και  η δύναμή του. Στην τηλεόραση, το ρεπορτάζ, επειδή μεταδίδεται με το πάντρεμα της εικόνας και του λόγου, θέλει τα σωστά και πειστικά πλάνα, σε συνδυασμό με την  αντικειμενική δημοσιογραφική κάλυψη. Η παράγωγη, είτε ραδιοφωνική, είτε τηλεοπτική είναι ένα άλλος μεγάλος, μαγικός κόσμος. Δημιουργικός, εμπνευσμένος από το σήμερα, γεμάτος από έξυπνες ιδέες, και με τεχνική. 



- Εσύ θα ήθελες – αν υπήρχαν τα εχέγγυα – να αναλάβεις μια τηλεοπτική εκπομπή; Κι αν ναι, τι είδους και ύφους; 


- Η τηλεόραση έχει μια μαγεία, έχει κάτι τόσο ελκυστικό, κάτι μοναδικό. Η δύναμη της, είναι η εικόνα. «Μια εικόνα , χίλιες λέξεις» αυτό. Εγώ όμως αγαπώ το «Χίλιες λέξεις, μια εικόνα», και αυτό συμβαίνει  μόνο μέσα από το ραδιόφωνο. Έχεις τη δυνατότητα με τον λόγο σου και  την φωνή σου, να αφήσεις τους ακροατές να φτιάξουν τις δίκες τους εικόνες  και αυτό είναι πραγματικά μαγικό.






- Αν και μαθαίνω πως τα ενδιαφέροντα σου είναι το σινεμά, ο χορός και το θέατρο, έχει μπει – στη ζωή σου και στη δουλειά σου – και το ελληνικό τραγούδι, όσον αφορά τις δημόσιες σχέσεις δισκογραφικών και καλλιτεχνών. Πότε μπήκε κι αυτό, στη διαδρομή σου, ώστε να προστεθεί στα δημοσιογραφικά σου ενδιαφέροντα; 



- Οι δημόσιες σχέσεις,  έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ.  Από το 2008, που  κάνω ραδιόφωνο, είτε σε FM, είτε σε στούντιο παραγωγής ηχογραφημένες εκπομπές για ραδιοφωνικούς σταθμούς, είτε σε διαδικτυακούς γνωστούς σταθμούς, έμαθα μέσα από αυτή την εμπειρία μου, ότι το κομμάτι των δημοσίων σχέσεων παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι εξάλλου κάτι πολύ ενδιαφέρον, γιατί  έχει  να κάνει με επικοινωνία, με κόσμο, με ανταλλαγή απόψεων. Είναι από τις ασχολίες μου, που υποστηρίζω με σεβασμό,  με εκτίμηση, με πολύ δουλειά. Όταν  συνεργάστηκα με δισκογραφική εταιρεία, αναλαμβάνοντας το τμήμα δημοσίων  σχέσεων, η αλήθεια είναι ότι  τότε άρχισα να καταλαβαίνω ποσό πολύ μ’ αρέσει αυτό το κομμάτι της δουλειάς.  



- Παραδίδεις μαθήματα ραδιοφωνικής παραγωγής κι εκφώνησης σε Ωδείο. Ποια είναι η εμπειρία σου; Τι παίρνεις και τι δίνεις από τη διδακτική;


- Όπως σου προανέφερα, από το 2008, ασχολούμαι με το ραδιόφωνο. Έχω περάσει από  πολλά στάδια. Της παραγωγής, της επιμελείας, της παρουσίασης, των συνεντεύξεων, ακόμη και των δημοσίων σχέσεων κυρίως στους  διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς με τους οποίους συνεργάστηκα. Στο Ωδείο, όπου παραδίδω μαθήματα ραδιοφωνικής παρουσίασης και εκφώνησης, εδώ και τρία χρόνια, μεταφέρω τις γνώσεις μου, τις εμπειρίες μου, και όπως πρόσφατα μου είπε  ένας μαθητής μου… «Κυρία Εγγλέζου διαβάζουμε στις σημειώσεις σας και ακούμε από εσάς, τίμια πράγματα»…. Υπάρχει κάτι πιο όμορφο να ακούσεις από έναν νέο άνθρωπο, σε αυτή τη θολή, μπερδεμένη εποχή που ζούμε;


- Ποια θα ήταν, για σένα, η ιδανική ραδιοφωνική εκπομπή και με ποια θεματολογία;


- Για τα δεδομένα της εποχής μας, με όλες τις δυσκολίες, με όλες  τις αντιξοότητες, με προβληματισμένους ανθρώπους, με νέους και μεγάλους απαισιόδοξους και αρνητικούς, θεωρώ ότι αυτό που θα ήθελα, θα ήταν μια ραδιοφωνική εκπομπή, που θα μετέδιδε χαρά, αισιοδοξία, θετική σκέψη, πολύ γέλιο, και πολύ δυνατά συναισθήματα. Θα είχε ως πλάνο, την αγάπη, το σεβασμό, την εκτίμηση και τον έρωτα. Και εδώ έρχομαι και καταλαβαίνω, ποσό πολύ  μου λείπει το ραδιόφωνο, τον τελευταίο καιρό, που δεν παρουσιάζω  εκπομπή (χαχαχα)!






- Σε διακρίνει η θηλυκότητα, είσαι αυτό που λέμε ΓΥΝΑΙΚΑ, κι η ψυχοσωματική ομορφιά, με την αγαπητική σου σχέση με την κάμερα και το φακό, αλλά και τη ζεστασιά που εκπέμπεις, και την ευστροφία και την ετοιμολογία που σε διακρίνει. Θεωρείς πως κι αυτά τα προσόντα είναι απαραίτητα για μια δημοσιογράφο, όπως είναι για μια τραγουδίστρια και ηθοποιό;



- Καταρχήν, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλη αυτή την περιγραφή Τάσο μου(πιο κόκκινη από παπαρούνα νιώθω… χαχαχα)! Γενικά θεωρώ πως, ότι μας έχει δώσει ο Θεός, με ότι μας έχει προικίσει, το εκτιμούμε και το υποστηρίζουμε! Ότι εκπέμπει ο καθένας μας είναι σημαντικό. Αν τώρα τα προσόντα που έχουμε, μπορούν να  υποστηρίξουν και τα ενδιαφέροντα μας και  τη δουλειά μας, τόσο το καλύτερο. Οι γυναίκες εξάλλου είμαστε πολύπλοκα όντα. Και αυτή η πολυπλοκότητα, είναι που προκαλεί το ενδιαφέρον. 







- Ο ρόλος της μάνας θα σε ενδιέφερε; Ή τα παιδιά σου είναι τα όνειρά σου; 



- Ο ρόλος της μάνας, είναι ιερός, σημαντικός, ουσιαστικός, απαραίτητος. Εννοείται ότι με ενδιαφέρει αυτός ο ρόλος. Και για να το τοποθετήσω καλύτερα, μ’ αρέσει ο ρόλος της συζύγου, συντρόφου και μητέρας. Γιατί η αλήθεια είναι, ότι ευτυχία είναι τα παιδιά, όπως λένε, αλλά η ευτυχία ξεκινάει από την ευτυχισμένη συντροφική σχέση, η όποια ολοκληρώνεται με τα παιδιά!!! 


- Ξέρω, ότι δεν είσαι αδιάφορη για την ιστορία τούτου του τόπου, και, κυρίως, για το πολιτικό γίγνεσθαι. Ποια είναι η θέση σου, ως πολίτης, για τα πράγματα, στη σημερινή Ελλάδα, της κρίσης;


- Δύσκολη εποχή, οικονομική αστάθεια, κοινωνική αναταραχή, πολιτική θολούρα, αμφισβητούνται τα πιστεύω μας,  και οι ιδεολογίες μας. Τραγικό αυτό. Με πονάει και με προβληματίζει πολύ. Αδικία διακρίνω γύρω μου, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οι νέοι άνθρωποι μπερδεμένοι πολύ, και οι μεγαλύτεροι πλέον δεν έχουν να δώσουν καμία  απάντηση σε όλα αυτά, τα γιατί και τα πως. Πιστεύω όμως στον αγώνα και στη διεκδίκηση πραγμάτων. Δεν παραδίδω τα όπλα. Πιστεύω στην δημοκρατία και στην ελεύθερη έκφραση. Στην εποχή μας πλέον, ο  καθένας μας πρέπει να αγωνίζεται για να κατακτήσει κάτι, πολύ περισσότερο από οτι κάποτε. Τίποτα δεν μας χαρίζεται.



  - Γιασεμή, μίλησέ μου λίγο, για την καθημερινότητά σου, τα χόμπυ σου, τις αγάπες σου, για τη Γιασεμή δηλαδή.



- Η καθημερινότητα είναι γεμάτη επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ελεύθερο χρόνο δεν έχω πολύ, αλλά δεν παραπονιέμαι γι’ αυτό, γιατί την αγαπώ τη δουλειά μου! Ωστόσο όταν έχω  χρόνο, θέλω να βλέπω θεατρικές παραστάσεις, πολύ κινηματογράφο, και την ένταση της εβδομάδας να την εξωτερικεύω στο χορό. Μ’ αρέσει πολύ να μαζευόμαστε με φίλες και να αναλύουμε από το πιο χαζό μέχρι το πιο ενδιαφέρον θέμα. Να αναλύουμε τις σχέσεις ανδρών και γυναικών και να βγάζουμε τα εσώψυχά μας. Να κάνουμε την δική μας ψυχανάλυση (χαχαχαχα…)!






- Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, με το μέλλον. Τι επιθυμείς, τι οραματίζεσαι, τι θέλεις να καταθέσεις και πώς να προχωρήσεις στο χώρο του δημοσιογραφίας, αλλά και της ζωής σου;



- Αυτό που επιθυμώ και οραματίζομαι, είναι να έχω μια ζωή γεμάτη από  όμορφες επαγγελματικές συνεργασίες, ανθρώπινες και οικονομικά αποδοτικές. Δημιουργικά χρόνια, με λιγότερη αδικία, και περισσότερη εκτίμηση. Και φυσικά η  προσωπική μου ζωή,  να  είναι ικανή, να με κάνει να ηρεμώ και  να ισορροπώ. Αγάπη, έρωτας και συναισθήματα στο κόκκινο.
         Τάσο μου, σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας,  για το χρόνο σου και  για τη φιλοξενία στο μπλοκ σου, στο TA-SOS.BLOGSPOT.COM. Τιμή μου κα χαρά, που ένας έμπειρος άνθρωπος του χώρου, μου αφιέρωσε χρόνο και χώρο στο blog  του!
Υ.Γ.  Μας λείπει το orfeas.gr  από τη μουσική ενημέρωση!!!


Επισκεφτείτε:


- https://el-gr.facebook.com/giasemi.egglezou?viewer_id=0

- https://twitter.com/giasemh

-   - http://instagram.com/giasemi_egglezou





Τάσος Καραντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου